• KONA: Prvi Hyundai SUV B segmenta
  • Napredna tehnologija i vodeći sigurnosni sistemi za gradsku vožnju
  • Nova sub-compact platforma postavlja nove standarde u B-SUV segmentu
  • 5 zvjezdica na EuroNCAP testu

Neograničena personalizacija i odlučan karakter
KONA je potpuno novi „izazivač“ u B-SUV segmentu i ona je prethodnik novog dizajna svih budućih SUV modela kompanije Hyundai Motor. KONA se jasno izdvaja iz mase svojim karakterističnim detaljima vanjskog dizajna kao i velikim mogućnostima personalizacije svakog modela posebno.

Jedinstven i moderan dizajn vanjskog dijela
Dinamičan i agresivan vanjski dizajn,naglašen je prije svega na prednjem dijelu vozila gdje dominiraju dvije odvojene svjetlosne grupe i nova,takozvana „Kaskadna Gril“ maska. U tanka dnevna svjetla(DRL) smješteni su pokazivači smjera. Svi ovi detalji,zajedno sa zaštitnim oblogama jasno dokazuju Koninu spremnost na ekstremne aktivnosti njenih vlasnika. Kao i prednji dio,i stražnji ima dvije odvojene svjetlosne konfiguracije što Koni daje dodatnu jedinstvenost i originalnost. Kočiona svjetla,pokazivači smjera i svjetlo za vožnju unazad smješteni u zasebnoj grupi koja je okružena zaštitnim oblogama koje počinje na C-stupu. Stilski profil automobila s velikim točkovima i kratkim prevjesima jasno oslikava sportski karakter te veliku stabilnost vozila pri velikim brzinama.

Prostrani interijer pruža udobnost i praktičnost
Jedinstven dizajn vanjskog dijela prenesen je i u unutrašnjost vozila. Bez obzira na dimenzije automobila i niske krovne linije,KONA nudi najbolji i najprostraniji interijer u svojoj klasi. Nova kompaktna platforma razvijena je kako bi korisnicima pružila istinski osjećaj vožnje u SUV modelu,a povišeni položaj sjedenja osigurava bolju vidljivost za vozača i dodatno povećava udobnost na dužim putovanjima. Dizajneri su posebnu pažnju posvetili optimizaciji unutrašnjosti kako bi dodatno povežali prtljažni prostor i tako odgovorili zahtjevima kupaca s aktivnim životnim stilom. Stražnja sjedišta se preklapaju u dvije razine kako bi se dodatno olakšao utovar bicikla ili opreme za golf.

Nova platforma za veću snagu i performanse
S novom kompaktnom SUV platformom,razvijenom za Konu, Hyundai Motor postavlja nove standarde učinkovitosti za kompaktni SUV segment. Dizajn pogonskog sklopa optimiziran je kako bi se stvorila kompaktna platforma koja može osigurati sistem pogona na četiri točka , a da se pritom zadrži veliki prostor u unutrašnjosti.
Nova Kona se nudi s više benzinskih motora različitih izlaznih snaga - ovisno o tržištu.

2.0 litarski MPI Atkinson motor ima snagu 149 KS, i od 0-100 km/h ubrzava za 10 sekundi, s maksimalnom brzinom od 194 km / h. Ovaj motor uparen je s automatskim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa. Maksimalni obrtni moment od 179 Nm postiže se pri 4500 obrtaja u minuti.

1.6T-GDI motor ima 177 KS, 0-100 km /h ubrzava za 7,7 sekundi i dostiže maksimalnu brzinu od 210 km /h.Ovaj motor ima maksimalni obrtni moment od 265Nm i to u rasponu od 1.500 do 4.500 o / min,i uparen s mjenjačem s dvostrukom spojkom sa sedam stepeni prijenosa (7DCT).

Osim 1.6T-GDI motora, kupci se mogu odlučiti i i za Hyundaijev reducirani 1.0 T-GDI turbo trocilindrični motor s ručnim mjenjačem sa šest stepeni prijenosa. KONA s ovim 120 KS snažnim motorom do 100 km/h ubrzava za 12 sekundi dok mu je maksimalna brzina 181 km/h. Maksimalni obrtni moment je 172 Nm i postiže se u rasponu od 1 500 do 4000 o/min.

Aktivni sigurnosni sistemi
KONA je još jedan model koji jasno dokazuje predanost Hyundaija kako bi se dodatno povećala sigurnosti vozača, putnika i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Aktivni sigurnosni sistemi,koji Konu postavljaju u vrh klase, uključuju sistem za izbjegavanje sudara (Forward Collision-Avoidance Assist, FCA), koji koristi kameru i radar na prednjoj strani automobila za rano otkrivanje neposrednog sudara. Još sistema također koriste kameru s prednje strane kako bi povećali sigurnost,a to su:sistem upozorenja prelaska vozne trake (LKA), upozorenje na umor vozača (DAW).Sistem RCCW upozorava vozača na sve prepreke prilikom vožnje unazad,s posebnim akcentom na kretanje drugih automobila.

Multimedija
Kupci mogu birati između tri opcije: standardni audio sistem s 5-inčnim LCD displejom s radio uređajem te Bluetooth i USB povezivanjem, audio sistem sa 7-inčnim ekranom s integrisanom stražnjom kamerom za parkiranje i Apple CarPlay i Android Auto sistemom. U vrhu ponude je 8-inčni ekran s navigacijom i 3D kartama.

Head Up displej (HUD) projektira sliku na staklenu ploču postavljenu iznad ploče s instrumentima što vozaču omogućava da zadrži svoj pogled na cesti. S projiciranom veličinom slike od osam inča na udaljenosti od dva metra i jačinom svjetlosti od više od 10.000 Kandela po kvadratnom metru,ovaj displej garantuje izvrsnu vidljivost i po danu i tokom noći. Informacije koje se prikazuju na displeju obuhvaćaju brzinu, navigaciju, , poruke upozorenja za napuštanje vozne trake te audio informacije. Vertikalno postavljen,jednostavnim pritiskom na dugme pokraj upravljača, displej nestaje na ploči s instrumentima kada nije u upotrebi.

Po prvi put viđeno u ovom segmentu,KONA nudi i bežično punjenje smartfona. Vaš smartfon postavite na jastučić smješten na centralnoj konzoli i lako,bez upotrebe kablova vaš telefon će da se puni. Ovaj sistem će vas obavijestiti kad je baterija napunjena dok će vas zvučni signal upozoriti da ne zaboravite telefon u autu prilikom izlaska iz vozila.

Poboljšana dinamika vožnje za zabavu u gradskoj i off-road vožnji

Tri različita načina vožnje (Sports, Normal i Eco) optimiziraju raspodjelu obrtnog momenta i postavke brzog prijenosa kako bi ovaj kompaktni SUV bio prikladan za sve zahtjeve stilove vožnje. U sportskom načinu rada, veći naglasak stavlja na ubrzanje , dok eko način optimizira potrošnju goriva u odnosu na performanse koristeći više stepene prijenosa.

Ime KONA
KONA je dobila ime obalnom području na otoku Hawaii(SAD) s čime je nastavila tradiciju davanja imena Hyundai SUV modela(Tucson,Santa FE) po atraktivnim turističkim destinacija.

5 zvjezdica za Konu
Hyundai KONA osvojila je maksimalnih 5 zvjezdica na EuroNCAP testu sigurnosti . S rezultatima koje je postigla na ovom testu, KONA se ubraja kao jedno od najsigurnijih vozila u klasi u četiri kategorije:odrasli putnici, djeca, zaštita pješaka i sigurnost.

Ponuda
Testna vožnja
Kontakt
Podrška